Nem csak a répa jó a szemnek
Hallott-e már a szem számára egészséges élelmiszerekről? Nem, nem csak a répára gondolunk. Egy amerikai vizsgálat során olyan anyagokat fedeztek fel, amelyek segítenek a szem és a látás védelmében.
Nemcsak a répa, a spenót is jót tesz a szemnek
Az utóbbi időben sokat hallani az egészséges táplálkozásról, különösen arról a fajtájáról, ami segít megszabadulni az ünnepek alatt mértéktelenül fogyasztott édességek és egyéb nyalánkságok látható következményeitől.
De hallott-e már a szem számára egészséges élelmiszerekről? Nem, nem csak a répára gondolunk. Egy amerikai vizsgálat során olyan anyagokat fedeztek fel, amelyek segítenek a szem és a látás védelmében, melyre a mai digitális világban egyre nagyobb szükség van.
Zöld utat a zöld és sárga tápanyagoknak
Vizsgálatok szerint zöld és sárga gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával jelentősen csökkenthető például a korral járó szemfenéki meszesedés kockázata, amelyet a szabadgyökök okoznak, és amely a központi éleslátás homályosságának vagy elveszítésének fő oka.
Egy amerikai vizsgálat azt is megmutatta, hogy az A-C-E komplex vitaminok és a cink szintén lassítja a korral járó szemfenéki meszesedés kialakulását, a C és E vitaminok pedig megakadályozzák vagy lassítják a hályog kialakulását, illetve növekedését.
Közjáték: Mit kell tudni a szabadgyökökről és az antioxidánsokról?
A szabadgyökök olyan ionok, molekulák és atomok, amelyek rendkívül reakcióképesek és instabilak; gyorsan és kontrollálatlanul reagálnak más molekulákkal, károsítva a sejteket és növelve a betegségek kockázatát. A testben folyamatosan keletkeznek ilyen szabadgyökök, és mennyiségük számos tényező következtében növekedhet: szennyezett levegő, sugárzás, UV-sugarak, stressz, alkohol és dohányzás, öregedés...
Az antioxidánsok szabadgyökökre vadásznak oly módon, hogy reakcióba lépve velük stabil és kevésbé veszélyes gyökökké redukálják őket, amelyeket a test képes kiválasztani.
A szabadgyökök vadászai: lutein és zeaxantin
A lutein és a zeaxantin, amelyek a retinában (látószövet, amely a képek vizualizálásáért felelős; központja a sárgafolt) fejtik ki hatásukat, valamint a már említett zöld és sárga zöldségek az antioxidánsokkal együtt semlegesítik a szabadgyököket, javítják a látást, csökkentik más szembetegségek – például a hályog – kialakulásának kockázatát, és erősítik az immunrendszert.
A vizsgálatban részt vevők közül a luteint és zeaxantint rendszeresen fogyasztók 35 százalékkal kisebb mértékben voltak kitéve a korral járó szemfenéki meszesedésnek. Mi tartalmazza a legtöbb luteint és zeaxantint?
Luteinben és zeaxantinban gazdag élelmiszerek
- spenót
- káposzta
- mustármag
- borsó
- brokkoli
- tök és cukkini
- saláta
- kukorica
- tojássárgája
- paprika
- narancs
- szőlő
- barack
- kiwi
- mangó
Ezek, és más zöld, illetve sárga színű táplálékok növelik a sárgafolt pigmentszintjét, és csökkentik a korral járó látáscsökkenés kockázatát.
Hogyan és mennyit?
A legjobb hatás érdekében a fenti listán szereplő zöldségeket és gyümölcsöket enyhén párolva, nem teljesen nyersen érdemes fogyasztani, mivel a párolás „puhítja” a sejteket, és megkönnyíti a lutein és zeaxantin felszívódását. Teljesen, forró vízben megfőzni azonban nem szabad őket, különben megsemmisülnek hasznos összetevőik.
A jelenlegi nem hivatalos ajánlások szerint naponta 2–4 adagot érdemes fogyasztani a fenti listán szereplő élelmiszerekből, bár hivatalos szakértői ajánlás egyelőre nem áll rendelkezésre. A gyümölcsökből és zöldségekből származó vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása azonban mindenképpen jótékony hatású. A bevitel táplálékkiegészítők fogyasztásával is fedezhető.
Természetes napszemüveg
A lutein és a zeaxantin természetes védelmet nyújtanak a káros napsugárzás ellen, mivel kiszűrik az ártalmas kék fényt, és megakadályozzák, hogy az elérje és károsítsa a retinát. Ennek ellenére nyáron és télen se feledkezzen meg a jó minőségű napszemüveg használatáról!