A kosarad üres.

Próbáld ki a

Mi is az az antioxidáns?

Valószínűleg Ön is hallott már az antioxidánsok csodatevő hatásáról, hogy hogyan veszik fel a harcot az öregedés és a betegségek ellen, de tudja Ön, hogy valójában milyen anyagokról van szó? Olvasson tovább, cikkünkben megosztjuk Önnel az antioxidánsok lelőhelyeit, sőt azt is, hogy mi mire jó!

Öregedésgátló, ránctalanitó, sőt megelőzi a rákot

Valószínűleg Ön is hallott már az antioxidánsok csodatevő hatásáról, hogy hogyan veszik fel a harcot az öregedés és a betegségek ellen, de tudja Ön, hogy valójában milyen anyagokról van szó? Olvasson tovább, cikkünkben megosztjuk Önnel az antioxidánsok rejtekhelyeit, sőt azt is, hogy mi –mire jó!

A csokoládéban, a gyümölcslevekben és az arckrémekben mind ott vannak az antioxidánsok, hogy miért, az nem titok, és a reklám sem kacsa. Tanulmányok sora bizonyítja, hogy az antioxidánsok:

  • segítenek megelőzni a rákot és a szívbetegségeket,
  • frissen tartják a memóriát,
  • csökkentik az Alzheimer és a Parkinson kór kockázatát,
  • védik az ízületeket,
  • csökkentik a fájdalmat,
  • enyhítik a fáradságot
  • és még a ráncokat is eltűntetik.

Mindez úgy lehetséges az antioxidánsok a vérrel együtt a szervezet minden sejtjéhez eljutnak, és megvédik őket a szabadgyökök támadásától, amelyek jelenléte a szerveztében egyet jelent a betegségekkel és az idő előtti öregedéssel.

Hogyan keletkeznek a szabadgyökök?

A szabad gyökök méreganyagok, amelyek légszennyezéssel, egészségtelen életmód következtében vagy akár a cigarettafüst hatására is keletkezhetnek. A szabadgyökök gyengítik a sejtekben lévő molekulákat, és elektronvesztéshez vezetnek – márpedig az elektronok teszik lehetővé a sejtek közti együttműködést.

Amint egy szabad gyök megjelenik, a károsodás gyorsan szétterjed. A véráramban lévő szabad gyökök minden útjukba eső sejtet károsítanak, oxidálják őket, hogy elveszetett elektronjukat pótolják.

Amikor az antioxidánsok felveszik a szabad gyökökkel a harcot…

Ahogy az antioxidánsok neve is jelzi, kijavítják az oxidánsok, vagyis a szabadgyökök okozta kárt: pótolják a molekulák elrabolt elektronjait anélkül, hogy a többi molekulát károsítanák, ezért is van óriási szükségünk rájuk!

Hogyan vigyünk be a szervezetünkbe minél több antioxidánst?

Az antioxidánsok minden olyan ételben ott vannak, amit szeretünk: nem csak a gyümölcsökben és a zöldségekben, de a borban, a csokoládéban és még a marhahúsban is.

Milyen ételekben találhatóak meg az antioxidánsok?

1, Dió

A dióban rengeteg szelén található. A szelén nem csupán antioxidáns, de a szervezet saját antioxidáns termelését is fokozza és megelőzi a rák kialakulását.

2, Napraforgó mag, mogyoró

A napraforgó magban és a mogyoróban is megtalálható e-vitamin is antioxidáns, amely segít megelőzni a szívbetegségeket, erősíti az immunrendszert, és megállítja a rákos sejtek kialakulását. E-vitamin az öregedés külső jegyeit is csökkentheti, például segít megelőzni a bőrráncok kialakulását.

3, C-Vitamin források: paprika, brokkoli, paradicsom, káposzta

Nem csak a megfázás ellen jó. Védi a DNS-t és segít a szervezetnek az E-vitamin hasznosításában is. A kutatások bebizonyították, hogy a C-vitamin védi az ereket és csökkenti a szívbetegségek előfordulásának valószínűségét.

4, Sárgarépa

A benne található karotin védi a szemet és a bőrt a napfény okozta károsodástól.

5, A Brokkoli, a kelbimbó és a karfiol

Az izotiocianátok elnevezésű antioxidánsok legfőbb forrásai a káposztafélék közé tartózó brokkoli - amelyben számos más antioxidáns is megtalálható-, a karfiol és a kelbimbó. Az izotiocianátok a rákkeltő sejteket hatástalanítják.

6, Bűnös finomságok: étcsokoládé, vörösbor, tea, kávé

Hála Istennek azért a finom - és egyben bűnös - dolgoktól sem kell teljesen megfosztani magunkat. A polifenolokelnevezésű antioxidánsok ugyanis az étcsokoládéban és például a vörösborban is megtalálhatóak. A polifenolok csökkentik a szenilitás vagy az Alzheimer kór kialakulásának esélyét.

7, Marhahús, csirkemell, hal

A Q10 Koenzimet például ezekben ez ételekben találhatja meg. A Q10 Koenzim igazi sejtvédő. Segít megelőzni a migrént, mivel védi az agysejteket. A koenzim a vérnyomást is csökkenti.