Édes élet - kevesebb cukorral egészségesen
Csökkentse hatékonyan a cukorfogyasztását tippjeinkkel, hiszen a túl sok cukor fogyasztása káros, ám a jó cukrok fogyasztása elengedhetetlen energiaforrás az élethez! Tegyen különbséget!
Amit érdemes tudni a cukorfogyasztásról
Csökkentse hatékonyan a cukorfogyasztását tippjeinkkel, hiszen a túl sok cukor fogyasztása káros, ám a jó cukrok fogyasztása elengedhetetlen energiaforrás az élethez! Tegyen különbséget!
Időnként szeretünk megengedni magunknak egy kis kényeztető édességet, de azzal is tisztában kell lennünk, hogy a nagymennyiségű cukorfogyasztásnak számos negatív hatása is lehet. Tudja meg, hogy mi a különbség a káros és a jótékony cukrok között!
El kellene távolítanom teljesen az étrendemből a cukrot?
Egyáltalán nem! A cukor elengedhetetlen a szervezet és az agy egészséges működéséhez. A cél nem az, hogy teljesen kivonja étrendjéből a cukrot, hanem az, hogy csak annyit fogyasszon, amennyi feltétlenül szükséges, és ne essen át a ló túl oldalára.
Jótékony cukrok
A gyümölcsök, a joghurt, a bab és a hüvelyesek csak néhány példa a jótékony cukorforrásokra, mivel ezek szervezetünkben lassabban szívódnak fel, és sokkal hosszabb időre eltelítenek. Ezeket a cukrokat nevezhetjük „lassan felszívódó cukroknak”. Törekedjen arra, hogy ezekből többet fogyssszon!
Kártékony cukrok
Ezek a cukrok azon étkekben találhatóak meg, melyeknek nincs tápértékük, mint például a cukorkák vagy a bolti sütemények. Ezek cukrok gyorsan felszívódnak a szervezetben, így kevésbé laktatóak, és egyáltalán nem táplálóak. Éppen ezért ne adjon az ételhez csak azért cukrot, hogy jobb íze legyen, mert gyorsabban felszívódnak. Mikor hozzáadott cukorról beszélünk, sokan azt hiszik, hogy csak a kristálycukorra gondolunk, pedig ugyanilyen a méz és a szirup is.
Édesítőszer: jó vagy rossz?
Sokan úgy gondolják, hogy az édesítőszer egészségesebb, mivel nem tartalmaz kalóriát, de ez így nem pontos. Ugyan biztonságosnak tűnik, és megédesíti az étkeket, de hosszútávú hatásukat a szervezetre még nem ismerjük, így csak csínján bánjon velük.
Milyen hatása lehet a káros cukroknak a szervezetre?
Rövidtávon a fogszuvasodás lehet a leggyakoribb oka a túlzott cukorfogyasztásnak. Hosszútávon elhízáshoz vezethet, ugyanis azzal, hogy cukrot adunk az ételekhez, többletkalóriát fogunk fogyasztani. Ezen túl az elhízás és a túlsúly gyakran párosul cukorbetegséggel is.
Mennyi cukrot kellene fogyasztani?
A napi kalóriafogyasztás 45-65%-ának jótékony cukrokból, és nem több, mint 10 %-nak kellene hozzáadott cukorból kellene származnia. Sokan általában jócskán túllépik az ajánlot napi cukorbevitelt.
7 tipp a kalóriabevitel csökkentésére
- Gondolja át kétszer mielőtt bármihez cukrot ad hozzá. Tanulja meg érvezni az ételek természetes ízét.
- Csökkentse a gyümölcsléfogyasztást, mivel elég sok cukrot tartalmaz, és viszonylag kevesebbet tápanyagot, mint a rendes gyümölcs. Helyettesítse a gyümölcslét ásványvízzel.
- Kerülje az édesített ételeket és italokat, mint a cukrozott szénsavas üdítők vagy szörpök, mivel semmi másra nem jók, csak extra kalóriabevitelre.
- Desszertnek fogyasszon inkább csokis pudingot, mint csokoládétortát, ugyanis a csoki pudingban kevesebb a cukor és több a tápanyag.
- Válasszon inkább ízesített kávét reggelente, például a vaníliásat, mert ehhez kevesebb édesítésre lesz szüksége, ugyanis az aroma miatt úgy érzi, hogy édesebb.
- Cserélje le a tejcsokoládét étcsokoládéra, minimum 70% kakaótartalmúra. Az étcsokoládéban kevesebb a cukor és egészségesebb.
- Reggelire válasszon egy szelet teljes kiőrlésű pirítóst, muffin és croissan-t helyett.