Az Ön kosara üres.

Próbálja ki a

Zöldségekkel az egészségért

A testalkatunkat és a közérzetünket befolyásolja az étkezésünk. A mikrotápanyagok nagyon fontos szerepet töltenek be a táplálkozásunkban. Nézzük most át mit érdemes tudnunk a vitaminokról és az ásványi anyagokról. Kell vitamint szednünk, vagy mindent megtalálunk a táplálékainkban?

 Mi van a tányéron? 

A testalkatunkat és közérzetünket befolyásolja az étkezésünk, az életmódunk. A mikrotápanyagok nagyon fontos szerepet töltenek be a táplálkozásunkban, de vajon eléggé figyelünk rá, hogy elegendő mennyiséget fogyasszunk? Nézzük most át mit érdemes tudnunk a vitaminokról és az ásványi anyagokról. Kell vitamint szednünk, vagy mindent megtalálunk a táplálékainkban?

Hogyan őrzik meg egészségünket a mikrotápanyagok ? 

A vitaminok a szervezet optimális működéséhez szükséges szerves vegyületek, melyeket a szervezet - kevés kivétellel - nem tud előállítani. A növekedéshez, a jó közérzethez és a vitalitáshoz egyaránt szükségesek. Ha egészséges életmódot folytatunk, a vitaminok a táplálékok útján kerülnek a szervezetünkbe, de ha ez kevés, táplálék-kiegészítők segítségével is hozzájuthatunk. A táplálék-kiegészítő vitaminok közül a szerves eredetűek jobbak, amelyek állati vagy növényi forrásból származnak, szemben a szintetikusan előállított termékekkel.

Bármilyen vitamin és ásványi anyag hiánya betegséget okozhat, ezért is kell táplálkozásunkban különösen odafigyelnünk a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására. A vitaminoknak kalória- illetve energiaértékük nincs, bár sokan azt hiszik, hogy vitaminokkal helyettesíthetik a táplálékot. Ezek az anyagok az anyagcsere szabályozása révén nyújtanak nagy segítséget a táplálkozásban.

Zöldségmenü - legfontosabb vitaminok

  • A sárgarépa, a paraj nagy mennyiségben tartalmaz A-provitamint, más néven karotint. Ez a bőr és a szemek egészségéhez is hozzájárul. Gyorsítja a növekedést, a csontok erősödését. Értékes étrendkiegészítők, ha intenzív testedzés esetén is.
  • A rizs, a bimbóskel, a burgonya, az endívia, a spárga, a zöldbab, a zöldborsó, a banán és a zabpehely B1 vitamint tartalmaz, ez a vitamin különösen a szénhidrátok emésztésében segíti szervezetünket. Fenntartja az idegrendszer és az izmok optimális működését. Ha fittek szeretnénk lenni, és stressz mentes életet szeretnénk élni, fogyasszunk belőlük minél többet.
  • A káposzta, a karalábé, a vöröskáposzta, a retek, a zeller, és a búzacsíra szolgálhat B6 vitamin forrásként, amely a zsír és a fehérje megfelelő felszívódását segíti elő. Csökkenti az éjszakai izomgörcsöket, például a stepper-edzés után gyakran fellépő lábikra görcsöket. Vízhajtó hatású és csökkenti a hányingert.
  • Az emberi szervezet a C vitamint nem tudja szintetizálni, ezért étrendünkkel kell biztosítani a napi mennyiséget. C-vitamin bevitelünket citrusfélékkel illetve paprikával, paradicsommal fedezhetjük, valamint feketeribizlivel (ne feledjük a csipkebogyót sem). Ez a vitamin erősíti az immunrendszert, fokozza annak működését, ráadásul a koleszterinszintre gyakorolt jótékony hatását is kimutatták. A C-vitamint becsempészhetjük étrendünkbe egy-egy gyümölcscentrifugával frissen facsart zöldség- vagy gyümölcslével is.

Zöldségek zsírégetéshez

  • A brokkoli, a spenót, a kelbimbó E vitamin tartalma miatt a sportolók számára az egyik legfontosabb vitamin. Aerobik, futás, biciklizés vagy más kardioedzés következtében megnő az E vitamin szükségletünk - ez csökkenti a sérülések és gyulladások kockázatát. Az E vitamin antioxidáns hatású (segít megkötni a szervezetben felgyülemlett szabadgyököket), és komoly hatással van a nemi hormonok termelődésére.
  • A spenót, a sóska kolint tartalmaz. A kolin zsírégető hatású, és a grapefruitban megtalálható inozitollal együtt elősegítik a zsírok és koleszterin felszívódását. A spenótot salátaként, frissen is fogyaszthajuk, párolt spenóttal húsokat és köreteket ízesíthetünk, a jól bevált sóska és spenót főzelékről se feledkezzünk meg!