Az Ön kosara üres.

Próbálja ki a
Vörösborral az Alzheimer kór ellen

Vörösborral az Alzheimer kór ellen

Ugyanaz az ital, ami miatt elfelejtette, hogy hol hagyta el a múlt éjjel a hitelkártyáját, adott esetben képes fejleszteni a memóriáját. Hitte volna? Ugyanis a vörös borban található antioxidánsok, a polifenolok, a kutatások szerint.

Az alkohol fejlesztheti a memóriát?

Ugyanaz az ital, ami miatt elfelejtette, hogy hol hagyta el a múlt éjjel a hitelkártyáját, adott esetben képes fejleszteni a memóriáját. Hitte volna? Ugyanis a vörös borban található antioxidánsok, a polifenolok, csökkenthetik az Alzheimer kór kockázatát a kutatások szerint.

A Mount Sinai School of Medicine orvosi egyetem egyik friss, egereken végzett kutatása szerint, a szőlőben található polifenolok csökkentették a béta-amiloid*56 szintet. Ezt a peptidet összefüggésbe hozzák az Alzheimer kórral.

Ez az első olyan kutatás, ami kimutatta, hogy a szőlőből származó polifenolok csökkentik ennek a peptidnek a mennyiségét, ezzel valószínűleg csökkentve a betegség kialakulásának kockázatát.

Teázás helyett inkább borozgasson

Egy Nagy-Britanniában végzett kutatás szerint azok az idős emberek érték el a legjobb eredményeket a kognitív teszteken, akikre jellemző volt a borozás, jobbat, mint akik teát ittak, és csokoládét ettek. Ráadásul a mérsékelt borfogyasztást a szív egészségével is kapcsolatba hozták, aminek szintén van befolyása az Alzheimer kór esetleges kialakulására.

Jó hír a borivóknak: a szőlőlé nem elég!

Az alkohol tönkre teszi a sejtmembránokat, polifenolokat juttatva a folyadékba, a szőlőléhez azonban a szemeket először fel kell hevíteni a sajtoláshoz, ami tönkreteszi a polifenolokat.

De akkor is van remény, ha nem szereti az alkoholt. Az áfonya és a szeder antioxidáns tartalma is magas, noha a kutatók nem 100 százalékig biztosak benne, hogy ugyanúgy hatnak.

Keresse a legsötétebb színű vörösborokat, hiszen minél sötétebb annál több polifenolt tartalmazhat.