A kosarad üres.

Próbáld ki a

Nem csak a répa jó a szemnek

Hallott-e már a szem számára egészséges élelmiszerekről? Nem, nem csak a répára gondolunk. Egy amerikai vizsgálat során olyan anyagokat fedeztek fel, amelyek segítenek a szem és a látás védelmében.

Nemcsak a répa, a spenót is jót tesz a szemnek

Az utóbbi időben sokat hallani az egészséges táplálkozásról, különösen arról a fajtájáról, ami segít megszabadulni az ünnepek alatt mértéktelenül fogyasztott édességek és egyéb nyalánkságok látható következményeitől.

De hallott-e már a szem számára egészséges élelmiszerekről? Nem, nem csak a répára gondolunk. Egy amerikai vizsgálat során olyan anyagokat fedeztek fel, amelyek segítenek a szem és a látás védelmében, melyre a mai digitális világban egyre nagyobb szükség van.

Zöld utat a zöld és sárga tápanyagoknak

Vizsgálatok szerint zöld és sárga gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával jelentősen csökkenthető például a korral járó szemfenéki meszesedés kockázata, amelyet a szabadgyökök okoznak, és amely a központi éleslátás homályosságának vagy elveszítésének fő oka.

Egy amerikai vizsgálat azt is megmutatta, hogy az A-C-E komplex vitaminok és a cink szintén lassítja a korral járó szemfenéki meszesedés kialakulását, a C és E vitaminok pedig megakadályozzák vagy lassítják a hályog kialakulását, illetve növekedését.

Közjáték: Mit kell tudni a szabadgyökökről és az antioxidánsokról?

A szabadgyökök olyan ionok, molekulák és atomok, amelyek rendkívül reakcióképesek és instabilak; gyorsan és kontrollálatlanul reagálnak más molekulákkal, károsítva a sejteket és növelve a betegségek kockázatát. A testben folyamatosan keletkeznek ilyen szabadgyökök, és mennyiségük számos tényező következtében növekedhet: szennyezett levegő, sugárzás, UV-sugarak, stressz, alkohol és dohányzás, öregedés...

Az antioxidánsok szabadgyökökre vadásznak oly módon, hogy reakcióba lépve velük stabil és kevésbé veszélyes gyökökké redukálják őket, amelyeket a test képes kiválasztani.

A szabadgyökök vadászai: lutein és zeaxantin

A lutein és a zeaxantin, amelyek a retinában (látószövet, amely a képek vizualizálásáért felelős; központja a sárgafolt) fejtik ki hatásukat, valamint a már említett zöld és sárga zöldségek az antioxidánsokkal együtt semlegesítik a szabadgyököket, javítják a látást, csökkentik más szembetegségek – például a hályog – kialakulásának kockázatát, és erősítik az immunrendszert.

A vizsgálatban részt vevők közül a luteint és zeaxantint rendszeresen fogyasztók 35 százalékkal kisebb mértékben voltak kitéve a korral járó szemfenéki meszesedésnek. Mi tartalmazza a legtöbb luteint és zeaxantint?

Luteinben és zeaxantinban gazdag élelmiszerek

  1. spenót
  2. káposzta
  3. mustármag
  4. borsó
  5. brokkoli
  6. tök és cukkini
  7. saláta
  8. kukorica
  9. tojássárgája
  10. paprika
  11. narancs
  12. szőlő
  13. barack
  14. kiwi
  15. mangó

Ezek, és más zöld, illetve sárga színű táplálékok növelik a sárgafolt pigmentszintjét, és csökkentik a korral járó látáscsökkenés kockázatát.

Hogyan és mennyit?

A legjobb hatás érdekében a fenti listán szereplő zöldségeket és gyümölcsöket enyhén párolva, nem teljesen nyersen érdemes fogyasztani, mivel a párolás „puhítja” a sejteket, és megkönnyíti a lutein és zeaxantin felszívódását. Teljesen, forró vízben megfőzni azonban nem szabad őket, különben megsemmisülnek hasznos összetevőik.

A jelenlegi nem hivatalos ajánlások szerint naponta 2–4 adagot érdemes fogyasztani a fenti listán szereplő élelmiszerekből, bár hivatalos szakértői ajánlás egyelőre nem áll rendelkezésre. A gyümölcsökből és zöldségekből származó vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása azonban mindenképpen jótékony hatású. A bevitel táplálékkiegészítők fogyasztásával is fedezhető.

Természetes napszemüveg

A lutein és a zeaxantin természetes védelmet nyújtanak a káros napsugárzás ellen, mivel kiszűrik az ártalmas kék fényt, és megakadályozzák, hogy az elérje és károsítsa a retinát. Ennek ellenére nyáron és télen se feledkezzen meg a jó minőségű napszemüveg használatáról!