Az Ön kosara üres.

Próbálja ki a
Napvédő diéta

Napvédő diéta

Hogyan segítsünk a bőrünknek védekezni? Ahogy a mediterránok! Tudta, hogy pont ott a legalacsonyabb a melanoma előfordulási aránya, ahol a legmagasabb a napsütéses órák száma? A bőrrák elleni védelemben óriási szerepet játszik a megfelelő tápanyagok bevitele.  

Védekezzen a nap ellen táplálkozással

Végre itt a csodálatos tavaszi idő, jólesően csiklandoznak a napsugarak. De hogy használjuk ki a napsugarak jótékony hatását?

Mindannyiunknak szüksége van a természetes napfényre és az így termelődő D vitaminra. Az egyik bőrgyógyászati szaklap szerint (Journal of Investigative Dermatology), a D vitamin a bőrt ért káros UV sugaraktól is megvéd bennünket. De nem elég önmagában, ahogy azt az egyre növekvő bőrrákos esetek száma mutatja (az 1970-es évektől megnégyszereződött a bőrrákos előfordulások száma).

Hogyan segítsünk a bőrünknek védekezni? Ahogy a mediterránok! Tudta, hogy pont ott a legalacsonyabb a melanoma előfordulási aránya, ahol a legmagasabb a napsütéses órák száma? Sok kutató úgy véli, hogy a bőrrák elleni védelemben óriási szerepet játszik a megfelelő tápanyagok bevitele. Fogyasszunk napvédő diétát, és készüljünk a nyári napozásra a bőrrák kialakulását megelőző ételekkel, az immunrendszerünk megerősítésével.

A káros napsugarak hatását jól ellensúlyozza a klasszikus mediterrán diéta: a sok hal, paradicsom, olívaolaj, az E és C vitaminok, a szelénium, és az antioxidánsok.

Belső napvédelem

Bizonyos mikrotápanyagok, az antioxidánsok természetes napvédelemmel látják el szervezetünket. Persze ez nem azt jelenti, hogy egy alapos ebéd után két órát tölthetünk a rekkenő napon, ráadásul naptej nélkül. Mindent módjával, a napozást is fokozatosan kell végezni, és a napozókrémet se vágja sutba.

De az is tény, hogy sokat tehet a napallergia, a napérzékenység ellen, és a hatékonyabb napozásért, ha már kora tavasztól felkészíti szervezetét a napsugarak hasznosítására. A belső napvédelem fontossága egyre többször kerül a kutatások homlokterébe. Hogyan segítenek a tápanyagok a napvédő ‘réteg’ kialakításában?

  • roncsolják a káros szabadgyököket
  • gyulladáscsökkentő hatásúak
  • gátolhatják a napfoltok kialakulását
  • elősegítik az immunitás kialakulását

Lássuk a legfontosabb antioxidánsokat a fényvédelem kialakításához

Dinnye

A dinnye SOD enzimeket, az ‘élet enzimeit’ (szuperoxid dizmutáz) valamint C vitamint tartalmaz. Mindkettő fontos szerepet játszik a sejtek megerősítésében, az öregedés elleni küzdelemben.

Paradicsom

A paradicsom a nyár csodafegyvere. Egyen bőséges paradicsomot márciustól, és júniusra kb. 30%-kal megnövelheti szervezete természetes napvédő képességét. Minden nap legalább egy evőkanálnyi paradicsompüré, és bőre védettebb lesz a nyári káros sugarak ellen. Ha Ön irodában dolgozik, illetve nagy üvegfelületek mögött, és az ablakon át besüt a nap, akkor az üveg nem védi meg a káros UVA sugaraktól, folyamatosan öregíti bőrét. Akár kint, akár bent tartózkodik, szüksége lesz hatékony védelemre.

A paradicsom olyan festékanyagot tartalmaz (az ún. likopint, amely a karotinoidok családjába tartozik), amely erősíti az immunrendszert, természetes antioxidáns, jó a rák ellen, csökkenti a koleszterinszintet és gyulladásgátló hatású. A zöld paradicsom szinte alig tartalmaz likopint: a festékanyag az érett, szép vörös paradicsomokban van legnagyobb koncentrációban.

Szerencsére a paradicsom feldolgozása során megmarad a sok hasznos festékanyag, így egyaránt javasolt a friss paradicsom, a paradicsompüré, a hámozott paradicsom (lehetőleg dobozost és ne fémkonzerves verziót használjunk), az ivólé vagy akár a ketchup is. Sőt, friss tesztek azt mutatják, hogy a feldolgozott (és organikus) paradicsomból jobban tudjuk hasznosítani a likopint. Segíti a bőr természetes napvédelmét, eredményesen használják a tüdőrák és a prosztatarák kezelésében.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök, áfonya, szeder, málna, (fekete) eper, feketeribizli, cseresznye, stb. antociánt - a flavonoidok családjába tartozó - vízben oldódó színezőanyagokat tartalmaznak. Az antociánok megakadályozzák a káros sejtek burjánzását, gyorsítják a sejtcserét, segítik a káros ultraibolya sugarak által létrehozott szabadgyökök elleni védelmet, stb.

Termékeken az E163-as kóddal jelölik. A bogyós gyümölcsökön kívül a vérnarancsban, a padlizsán héjában és a vöröskáposztában is nagyobb számban fordul elő. A zöld bogyósok, mint pl. az egres szinte egyáltalán nem tartalmaznak antociánt. Minél élénkebb színű gyümölcsöt együnk.

Szőlő, alma, áfonya

Az ún. oligomerikus katekinek a szőlőben, szőlőmagban, vörösborban, a piros almában, a (piros színű) tőzegáfonyában és a kakaóban fordulnak elő nagyobb koncentrációban. Minél sötétebb az étel, annál több katekin található benne. Hatékonyan semlegesíti a szabadgyököket.

TEA!

A legtöbb katekin, amely egy antioxidáns polifenol, azaz csökkenti az oxidatív stresszt, a teában található, főként a zöld teában. Zöld tea bárhol kapható, ami igazán egyszerűen elérhetővé teszi a szükséges napi bevitelt. Ha az Ön szervezetének problémát okoz a tealevelek magas koffeintartalma, akkor fogyassza koffeinmentes változatukat (pl. a rooibos tea természetesen koffeinmentes, de kapható már koffeinmentes zöld tea is)

A fenti természetes napvédő tápanyagokon kívül, javallott még a nagyobb E és C vitamin bevitel, akár kapszula formában is.

Bőre védelmében használjon naptejet is. De nézze meg, hogy jó minőségű-e. Nem az ár a lényeg, hanem az összetétel. Sajnos egyre inkább az is kiderül, hogy a napvédő krémekről sem tudunk eleget még. Az elmúlt évek során olyan kutatásokat publikáltak, amik a napvédő krémek káros hatásait vizsgálják. Bizonyos napkrémek roncsolhatják a bőrsejteket, a melanoma kialakulását segítve, pl. PABA, PBI. Napozás után használjon aloa vera tartalmú bőrápoló készítményt.