Az Ön kosara üres.

Próbálja ki a
Antioxidánsok: szervezetünk védelméért

Antioxidánsok: szervezetünk védelméért

Valószínűleg Ön is hallott már az antioxidánsok csodatevő hatásáról, hogy hogyan veszik fel a harcot az öregedés és a betegségek ellen, de tudja Ön, hogy valójában milyen anyagokról van szó? Olvasson tovább, cikkünkben megosztjuk Önnel az antioxidánsok lelőhelyeit, sőt azt is, hogy mi mire jó!

Antioxidánsokkal egészségünk megőrzéséért

A csokoládéban, a gyümölcslevekben és az arckrémekben mind ott vannak az antioxidánsok, hogy miért, az nem titok, és a reklám sem kacsa. Tanulmányok sora bizonyítja, hogy az antioxidánsok:

  • segítenek megelőzni a rákot és a szívbetegségeket,
  • frissen tartják a memóriát,
  • csökkentik az Alzheimer és a Parkinson kór kockázatát,
  • védik az ízületeket,
  • csökkentik a fájdalmat,
  • enyhítik a fáradságot
  • és még a ráncokat is eltűntetik.

Mindez úgy lehetséges az antioxidánsok a vérrel együtt a szervezet minden sejtjéhez eljutnak, és megvédik őket a szabadgyökök támadásától, amelyek jelenléte a szerveztében egyet jelent a betegségekkel és az idő előtti öregedéssel.

Hol találunk antioxidánsokat?

1, C-vitamin, mint DNS védő antioxidáns

Nem csak a megfázás ellen jó. Védi a DNS-t és segít a szervezetnek az E-vitamin hasznosításában is. A kutatások bebizonyították, hogy a C-vitamin védi az ereket és csökkenti a szívbetegségek előfordulásának valószínűségét.

2, Szelén a rák ellen

A dióban rengeteg szelén található. A szelén nem csupán antioxidáns, de a szervezet saját antioxidáns termelését is fokozza és megelőzi a rák kialakulását.

3, E-vitamin: nem csak a szép bőrért

A napraforgó magban és a mogyoróban is megtalálható e-vitamin is antioxidáns, amely segít megelőzni a szívbetegségeket, erősíti az immunrendszert, és megállítja a rákos sejtek kialakulását. E-vitamin az öregedés külső jegyeit is csökkentheti, például segít megelőzni a bőrráncok kialakulását.

4, Karotin az UV sugárzás ellen

A sárgarépában található karotin védi a szemet és a bőrt a napfény okozta károsodástól.

5, Izotiocianátok

Az izotiocianátok elnevezésű antioxidánsok legfőbb forrásai a káposztafélék közé tartózó brokkoli - amelyben számos más antioxidáns is megtalálható-, a karfiol és a kelbimbó. Az izotiocianátok a rákkeltő sejteket hatástalanítják.

6, Sejtvédő Q10 Koenzim

A Q10 Koenzimet például a marhahúsban a csirkében és a halban találhatja meg. A Q10 Koenzim igazi sejtvédő. Segít megelőzni a migrént, mivel védi az agysejteket. A koenzim a vérnyomást is csökkenti.

7, Polifenolok - bűnös élvezet

Hála Istennek azért a finom - és egyben bűnös - dolgoktól sem kell teljesen megfosztani magunkat. A polifenolokelnevezésű antioxidánsok ugyanis az étcsokoládéban és például a vörösborban is megtalálhatóak. A polifenolok csökkentik a szenilitás vagy az Alzheimer kór kialakulásának esélyét.